Speranță și o casă pentru Mircea și familia lui


Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 57 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii - mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 105 case de tip familial, 5.810 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 457 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere


În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 31.580 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.168 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.964 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 930 în regim de urgență. 8.998 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.

Până în acest moment, 54.974 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.


Unul din trei copii din România trăiește în condiții de sărăcie – nu are haine și încălțăminte, nu frecventează grădinița sau școala și, uneori, nu are nici ce mânca. Aceasta îi determină pe părinți să recurgăla măsuri disperate și să își lase copiii în grija statului, în orfelinate, unde primesc mâncare și educație, dar sunt privați de afecțiune.

Familia Popan este una dintre aceste familii, o familie modestă, dar respectată în comunitatea în care locuiește. Au doi copii, în vârstă de 7, respectiv 17 ani, cuminți și extrem de conștiincioși la școală. Deși părinții s-au străduit întreaga viață să le asigure copiilor cele necesare, în cazul lui Mircea, băiatul cel mare, s-au simțit depășiți de situație. Mircea și-a descoperit pasiunea pentru învățătură și vrea să continue să studieze pentru a realiza ceva în viață. Părinții știau că nu îl pot ajuta să continue studiile, nu îi puteau asigura cele necesare frecventării școlii și chiar se gândeau ca el să renunțe la școală și să îi ajute în gospodărie

Dar Mircea nu voia să renunțe la școală și la visul lui de a fi „cineva”. Așa că părinții au decis să apeleze la sprijinul autorităților, iar, în 2018, Mircea a ajuns în plasament.

Lui Mircea i-a fost foarte greu să plece de acasă, părinților le-a fost greu să renunțe la el, desi știau că îlpot vedea oricând. Le-ar fi plăcut să îl aibă lângă ei, ajutându-i în gospodărie. Băiatul a continuat să studiezecu aceeași ambiție și cu dorința de a finaliza studiile pentru a-și putea construi un viitor independent. Familia a fost consiliată de autorități pentru aînțelege și accepta că realitatea și visele lui Mirceanu corespund cu imaginea pe care și-au făcut-o ei despre viață, că valorile lor nu trebuie să fie și ale copilului. Au înțeles că pot fi mândri de fiul lor pentru că este ambițios și conștiincios și că visul lui nu este să îi ajute în gospodărie.

CUM POTI AJUTA

HopeandHomes_Logo
1

DONEAZA LA INSCRIERE

Poti sustine cauza Hope and Homes for Children donand 15 lei, 30 lei, 50 lei sau orice suma multiplu de acestea, adaugand in pasul 2 al formularului de inscriere optiunea aferenta donatiei tale.
HopeandHomes_Logo
2

DONEAZA PRIN GALANTOM

Poti sustine cauza Hope and Homes for Children si fara a fi inscris la Baneasa Forest Run donand cu ajutorul PLATFORMEI GALANTOM.

La separarea de fiul lor din cauza condițiilor modeste de trai, s-a adăugat, în decembrie 2018, un alt necaz: locuința familiei a ars în întregime în urma unui incediu pornit de la focul din soba cu care se încălzeau pe perioada iernii. La momentul izbucnirii incendiului, familia nu era acasă, iar până la sosirea pompierilor locuința a ars în întregime, împreună cu toate bunurile lor. A fost un moment care a avut impact asupra întregii comunități, cu toții încercând să ajute familia, fiecare după posibilități. Ca o soluție temporară, Primăria a pus la dispoziția familiei Popan un container modular în care să locuiască până ce găseau soluții mai bune.

În urma articolelor apărute în presa locală și a sesizărilor din partea autorităților, cazul acestei familii a ajuns în atenția Hope and Homes for Children. După analizarea cazului, specialiștii Fundației au hotărât să ajute familia să își reconstruiască locuința, să îmbunătățească și condițiile de trai și, astfel, Mircea să fie alături de familia lui.

Comunitatea a sărit în sprijinul familiei pentru a-i ajuta să își construiască o casă. În primăvară, cu banii obținuți din diverse donații, tatăl a început construcția casei. A reușit să toarne fundația, să ridicepereții și să procure lemnul pentru acoperiș. Deoarece a muncit în fiecare zi la casă, tatăl nu a putut să muncească și, astfel, au scăzut și veniturile familiei. Gândul lui este să finalizeze măcar o cameră și bucătăria înainte de venirea iernii. Dar este conștient că nu va putea să realizeze acest lucru și că are nevoie de sprijin.

În tot acest timp, Mircea a ajutat așa cum a putut. S-a întors alături de familie, a muncit cot la cot cu tatăl său pentru a săpa fundația casei atunci când îi permitea școala. Ambiția lui de a reuși a crescut și mai mult, rezultatele școlare rămânând la fel de bune. Mircea este acum elev în clasa a-X-a la un liceu din Suceava și este la fel de hotărât să nu cedeze în fața greutăților, să își termine liceul și să urmeze o facultate.

Mircea vrea să locuiască alături de părinții și sora lui, dar au nevoie de un acoperiș deasupra capului. Hope and Homes for Children vrea să îi sprijine și să le împlinească visul de a fi împreună și visul lui Mircea de a continua școala și a-și ajuta, la rândul lui, familia când va fi nevoie.

Pentru aceasta este nevoie de 27.000 lei, sumă care va fi folosită pentru finalizarea acoperișului casei, tencuirea interioarelor și a tavanului, finalizarea lucrărilor de tâmplărie PVC (geamuri și uși) și definitivarea finisajelor interioare (gletuire, zugrăvire, montarea gresiei, faianței și parchetului). Comunitatea va continua să sprijine familia cu mobilierul și dotările necesare când casa va fi finalizată, iar asistentul social din localitate și specialiștii Hope and Homes for Children îi vor consilia pentru a face față mai bine acestei perioade, a rămâne uniți și, mai ales, a asigura celor doi copii condițiile necesare de trai și frecventare a școlii.

Hope and Homes for Children consideră că familia trebuie să aibă un loc prioritar în viața unui copil. De aceea, sprijină menținerea copiilor alături de părinții lor și abordează fiecare situație în parte, gândind planuri de acțiune personalizate care țin cont de criterii și indicatori individuali, dar mai ales de binelecopiilor.